bhreporterlogo

drincommm

bhtelecom

Nermin Nikšić će biti predsjednik SDP-a, a Damir Hadžić generalni sekretar?

Glavni odbor SDP-a 29. novembra će dati konačnu listu kandidata za predsjednika te stranke. Prvi čovjek SDP-a, kao i još neki organi stranke, bit će birani na vanrednom Kongresu 6. decembra.

Međutim, u SDP-u je veliki broj onih koji vjeruju da će sve biti izrežirano te da je već poznato kako će Nermin Nikšić biti prvi čovjek stranke, odnosno da će biti figura na toj poziciji, dok će Zlatko Lagumdžija i dalje suštinski biti šef, dok će Damir Hadžić biti generalni sekretar SDP-a ili jedan od potpredsjednika.

Kadrovska komisija SDP-a danas će pregledati pristigle kandidature, nakon čega će situacija biti jasnija kada je riječ o pretendentima na mjesto predsjednika stranke.

Denis Bećirović, iako su ga predložili, kaže da neće biti kandidat, upravo iz razloga što smatra da je sve već unaprijed izrežirano.

"SDP-u je trebala sistemska demokratizacija i to u pripremi ovog Kongresa, ali i nakon toga. Nažalost, svi smo svjedoci da imamo potpuno obrnut, nedemokratski proces uoči vanrednog Kongresa. Ja sam na to upozoravao mjesecima. Nažalost, članstvo SDP-a nije imalo priliku da iskaže svoje mišljenje. Delegate i kandidate za ovaj kongres nisu birali članovi, pa čak ni općinski odbori, već su u više od 80 posto slučajava delegate i kandidate predlagala ili uža rukovodstva ili u najboljem slučaju predsjedništva općinskih organizacija. U većini slučajeva nije bilo tajnog glasanja i delegati nisu birani na demokratski način", izjavio je Bećirović.

On navodi da su sve prilike da će biti održan izrežirani Kongres sastavljen prema interesima "poslovno-interesno povezane stare garniture ljudi u rukovodstvu SDP-a, kojoj je najpreče da zadrži funkcije po svaku cijenu".

"Pri tome je evidentno na terenu da ne biraju sredstva i da se bore za funkcije kao da je u pitanju život ili smrt. U razgovoru sa brojnim ljudima vidim da su članovi i birači SDP-a zaista razočarani nastavkom stare politike. Njihov očigledni cilj je da nedemokratski zauzmu funkcije na vanrednom, a onda da u narednom periodu odglume demokratski redovni Kongres tako što će u međuvremenu postaviti podobna rukovodstva i napraviti režiju i od redovnog. Sve je to providno i politički neodrživo", tvrdi Bećirović.

bhreporter/klix.ba

plakat izložba jezero modrac

grafcompbaner241017

drinplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.

Online

Imamo 47 gostiju i nema članova online