Foto: 21. decembar - Dan rudara PDF Ispis E-mail
Vijesti - BH
Autor L.S.   
Subota, 21 Decembar 2013 08:45

b_550_400_0_0___images_stories_galerije_rudarski_755_dan_rudara_bkc.JPG

Rudari širom BiH danas slave svoj dan uz sjećanje na Husinsku bunu.

Husinska buna bila je oružani otpor rudara iz rudnika Kreke protiv nasilja organa državne vlasti u toku generalnog štrajka rudara Bosne i Hercegovine, i to od 21. do 28. decembra 1920. godine. Buna je nazvana po rudarskom selu Husino kod Tuzle.

 

Štrajk je izbio zbog vladinog kršenja sporazuma o visini nadnica, koji je ona sama potpisala. Ubrzo je proglašen subverzivnim. U njemu je učestvovalo oko 7.000 radnika, a vodila ga je Komunistička parija preko Saveza rudara, na čelu sa Mitrom Trifunovićem Učom.

Rudarske porodice u Brezi, Tuzli i Zenici iseljene su iz državnih stanova, a rudari mobilisani. Više od 300 iseljenih rudara iz Kreke, pretežno Slovenaca, povuklo se sa štrajkačkim odborom u Husino i druga sela kraj Tuzle. Njihov otpor u krvi je ugušen 28. decembra 1920.

Poginulo je sedam, a ranjeno više desetina rudara i seljaka. Uhapšeno je oko 400 lica koji su se solidarisala sa štrajkačima. Surovi obračun policije i žandarmerije s rudarima u Bosni i Hercegovini izazvao je opšti revolt i protestne akcije radnika širom zemlje.

Kao vođa otpora Husinske bune, Juro Kerošević osuđen je na smrtnu kaznu. Rudari su zbog toga opet napravili bunu i priredili niz akcija solidarnosti prema svom drugu. Pridružile su im se kolege iz inozemstva, pa je vlast bila primorana smrtnu kaznu Keroševiću zamijeniti sa 20 godina robije

Husinska buna bila je jedna od najvažnijih klasnih borbi na ovim prostorima.

Rudari "Kreke" ovu poslovnu godinu završit će sa proizvodnjom više od 2.120.000 tona uglja čime ostaju lider proizvodnje uglja u BiH.

Foto: Ahmet Bajrić Blicko/Bhreporter

Ažurirano Nedjelja, 22 Decembar 2013 14:43
 

JEZIK PORTALA

Croatian Danish English French German Italian Norwegian Slovenian Spanish Turkish