28/03/2024 15:15
Lokacija izgradnje kampusa. StudioVlayStreeruwitz ZT-GMBH
Lokacija izgradnje kampusa. StudioVlayStreeruwitz ZT-GMBH

Austrija: U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Na mjestu nekadašnjeg Ekonomskog univerzitetu u Beču uzdići će se moderni obrazovni kampus Althangrund – dom za hiljade studenata i zaposlenika Univerziteta u Beču te Univerziteta za prirodne resurse i bionauke BOKU.

Ujedinjenje resursa

Riječ je o vizionarskom projektu koji će oblikovati budućnost obrazovanja, istraživanja i održivog razvoja u Austriji. Ova investicija ne samo da će osigurati visok nivo obrazovanja i istraživanja za buduće generacije, već će također doprinijeti jačanju pozicije Beča kao međunarodnog centra izvrsnosti.

Ovaj ambiciozni projekt predstavlja integrisani koncept koji će ujediniti resurse Unverziteta u Beču i Univerziteta BOKU. Smješten u srcu 9. bečkog okruga Alsergrund, kampus će biti dom hiljadama studenata različitih disciplina te akademskog i administrativnog osoblja. Osim zgrada za nastavu i istraživanje, planira se izgradnja prostora za studentski život, biblioteka, sportski tereni i ostali sadržaji koji će stvoriti dinamično i inspirativno okruženje za učenje, stvaranje i interakciju.

Projekat, čija se vrijednost procjenjuje na više od milijardu eura, bit će jedan od najvećih univerzitetskih kampusa u cijeloj zemlji. Planirani rokovi za završetak radova su ambiciozni, te se očekuje da će kampus biti potpuno operativan za otprilike deset godina.

Samoodrživost kampusa

Jedan od ključnih aspekata ovog projekta je održivost. Korištenjem energetski efikasnih tehnologija, pametnim planiranjem prostora i integrisanjem zelenih površina, kampus će postati uzor u području održive urbanizacije i upravljanja resursima. Nova zgrada bit će dobro povezana s javnim prevozom, čime će se olakšati pristup kampusu za studente, osoblje i posjetioce. Planirane biciklističke staze i pješačke staze dodatno će promovisati održivi način prevoza i doprinijeti smanjenju saobraćajnih gužvi.

Projekat će također imati pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu. Nova obrazovna i istraživačka infrastruktura privući će talente iz cijele zemlje i regije, potičući inovacije i ekonomski razvoj. Osim toga, kampus će pružiti nove mogućnosti za saradnju između akademske zajednice, industrije i javnog sektora, stvarajući plodno tlo za rješavanje društvenih i ekonomskih izazova, prenosi Ured Grada Beča u Sarajevu.

FENA

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.