r4s5 logo

banerdrin

bhtelecom1910

Dobri duh "Ćire" vraća se u Hercegovinu u modernom ruhu

Spomenuti projekt u fazi je realizacije, a njime je planirano uređenje i obilježavanje biciklističke trase koja se proteže u dužini 165 kilometara u Hercegovini te 33 kilometra u općini Konavle u Republici Hrvatskoj, i to trasom kuda je išla stara uskotračna austrougarska pruga po kojoj je prometovao voz popularno nazvan "Ćiro".

"Na dionici kroz Hercegovinu u dužini od 165 km, između ostalog, nalazit će se deset odmorišta koja će predstavljati jedno putovanje kroz vrijeme. Na tim odmorištima, posjetitelji će moći saznati sve o povijesti "Ćire" i kraja u kojem se nalaze, kao i koje su to turističke atrakcije koje se nalaze u blizini, a koje je vrijedno posjetiti", izjavio je za Fenu direktor Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu – REDAH Ivan Jurilj, koordinator projekta.

Inače, riječ je o projektu koji finansira Evropska unija kroz Program prekogranične suradnje: Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013, IPA komponenta II.

Vrijednost projekta iznosi 643.266 eura, od čega Evropska unija sufinansira 539.376 eura (296.396 eura za BiH i 242.979 eura za RH), odnosno 83 posto ukupne vrijednosti projekta. Nositelji projekta i partneri sufinansiraju projekt u ukupnoj vrijednosti od 103.889 eura.

"Projekt se provodi na području Hercegovine, u općinama Mostar, Čapljina, Neum, Ravno i Trebinje te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u općini Konavle. Trajanje projekta je 24 mjeseca, a njegovi su nositelji Javno poduzeće Vjetrenica Popovo polje (Bosna i Hercegovina) i Općina Konavle (Republika Hrvatska)", kazala je direktorica Javnog poduzeća "Vjetrenica" Popovo polje Ana Soldo.

Dodala je kako će ovih dana biti potpisan ugovor s izvođačem infrastrukturnih radova na trasi, nakon čega se kreće s početkom radova.

"Vjerujemo kako će najesen trasa biti u cijelosti spremna za bicikliste", kazale je Soldo, napomenuvši kako je sklopu projekta već izrađena studija analize prekogranične turističke ponude duž trase stare uskotračne željeznice "Ćiro" u kojoj su identificirani turistički potencijali te definirane mjere za usmjeravanje tih potencijala u aktivnu turističku ponudu.

Pored spomenutih, partneri u ovom projektu su Regionalna razvojna agencija - DUNEA, Udruga za promociju biciklizma "Hercegovina Bike", Turistička zajednica Općine Konavle, Turistička organizacija Opštine Trebinje te općine Čapljina, Ravno i Neum.

Inače, ovo ljeto planirana je i promotivna biciklistička tura koja će se simbolično vezati za 115. godišnjicu prolaska prvog Ćire ovom trasom.

Posebno treba naglasiti i međunarodnu biciklističku utrku "Herzegovina Classic" koja, u organizaciji jednog od partnera projekta udruge "Herzegovina Bike", ove godine kreće iz Neuma i u svojoj dužini od stotinu kilometara prolazi "Ćirinom'" trasom kroz Hutovo, Stolac i završava u Mostaru. Utrka će se održati 11. juna uz sudjelovanje preko 150 takmičara iz zemalja regija, kao i Evrope.

Prije "Druženja s Ćirom" predstavljena je knjiga "Pruge koje su život značile", a riječ je o knjizi koja obuhvata vrijeme i područje uskotračne pruge od Čapljine do Dubrovnika, pa do Zelenike i Podgorice u Crnoj Gori, a koju je izgradila Austrougarska monarhija.

"To je oko 360 kilometara pruga koje su uistinu značile život i predstavljale vezu s ostalim dijelovima svijeta", kazao je u izjavi za Fenu Vukorep koji je materijal za knjigu prikupljao godinama.

Knjigu su predstavili akademik Mladen Bevanda i prodekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Lidija Pehar, koji su podsjetili da je pruga puštena u promet 1901. godine, a ukinuta 1976. godine.

"Autor je dugo terenski istraživao i napravio knjigu da sačuva od zaborava pruge koje su život značile. Omogućavale su zapošljavanje i rijetka je bila obitelj koja nije imala barem jednoga člana zaposlenog na željeznici", kazala je Pehar, dodavši da je njenim ukidanjem prekinut lanac zapošljavanja i da je došlo do iseljavanja stanovništva s područja kojima je prolazila pruga.

U knjizi je, osim povijesnog prikaza razvoja željeznice, prikazana i inventarizacija željezničke baštine - građevinske, industrijske i spomeničke. Danas je ta europska graditeljska i spomenička baština, kako je istaknuto, ostavljena na milost i nemilost vremenu i čovjeku.

Knjiga ima 530 stranica i sadrži oko 760 fotografija i dokumenata, popisana je kompletna željeznička spomenička baština na području jugoistočne Hercegovine, Dubrovnika i Konavala. Obrađena je kratka povijesti željeznica u Evropi i u BiH, kao i operativni rad željeznica.

Predstavljanju knjige Stanislava Vukorepa te na "Druženju s Ćirom" prisustvovali su brojni predstavnici lokalne i kantonalne vlasti, predstavnici turističkih agencija i zajednica kao predstavnici međunarodnih institucija koji su pozdravili realizaciju tog projekta, prepoznajući ga kao dobro osnovu za nastavak širenja turističke ponude Hercegovine.

Zadovoljstvo projektom izrazila je i direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak koja je pohvalila izgled "Ćirinog" štanda na sajmu, koji je svojim inovativnim dizajnom osvježio izložbeni prostor paviljona.

Inače, štand je izazvao veliku zainteresiranost posjetitelja ali i turističkih i ugostiteljskih radnika koji su izrazili nadu da će ovaj projekt nastaviti podržavati turističku ponudu Hercegovine, kao i to da će lokalni dionici prepoznati i iskoristiti njegove dobrobiti.

grafcomp-baner

drinaplast

Prijavite se na specialne vijesti

Primajte posebne vijesti na mail.