28/03/2024 10:16

Sarajevo: Novi tramvaji jutros primili prve putnike

Prva tri Stadler tramvaja jutros su od 06:50 počela saobraćati sarajevskom prugom.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta dočekao je prve putnike na Ilidži odakle je tramvaj zvanično pušten u saobraćaj.

Veliki dan

– Ovo je veliki dan za sve koji vole ovaj grad. Presretan sam što vidim zadovoljne putnike, što sam dio još jednog ogromnog projekta za naše Sarajevo. Zaslužili smo najbolje od javnog prevoza, ovi tramvaji to zaista jesu. Novcem svih građana su kupljeni, čuvajmo ih i neka nam traju – poručio je ministar Šteta.

Novi sarajevski tramvaji opremljeni su savremenom opremom, radi se o niskopodnim vozilima kapaciteta 180 putnika, uz 79 sjedećih mjesta. Posjeduju klima uređaje, sistem za brojanje putnika, wi-fi, USB priključke za mobilne telefone i u potpunosti su prilagođeni osobama s invaliditetom.

Video nadzor unutar i izvan vozila omogućit će veću sigurnost putnika i sigurnosnu kontrolu u vozilima.

Stolice, koje se nalaze u tramvaju, izabrali su građani Kantona Sarajevo na Danu otvorenih vrata Ministarstva saobraćaja KS.

– Građane smo uvijek pitali šta je potrebno, sa strukom smo analizirali sva moguća rješenja i donosili odluke, jer moj poslodavac su svi građani Kantona Sarajevo. Zahvaljujući svim prijedlozima, neumornom radu mnogih uključenih strana, mi danas imamo novu prugu, nove linije, nove trolejbuse, nove tramvaje.. i ne stajemo ni dalje – dodao je ministar Šteta.

Planirana dinamika

Isporuka tramvaja odvija se u skladu s planiranom dinamikom.

Plan je da u aprilu u saobraćaju bude još dva, u maju još četiri tramvaja, a preostalih šest u junu, julu i augustu.

Na taj način će do početka sljedeće školske godine svih 15 tramvaja biti u saobraćaju.

– Na novim sarajevskim tramvajima neće biti reklama – zaključio je Šteta.

Tramvaji su prošli ispitivanja i testiranja, koja će biti prilagođena na sve tramvaje pri isporuci i primopredaji tramvaja kako bi po završetku primopredaje odmah mogli biti u saobraćaju. U ranijem periodu vozači tramvaja su prošli obuke s predstavnicima kompanije Stadler u Poljskoj i u Sarajevu.

Podsjećamo, sa švicarskom kompanijom Stadler u decembru prošle godine potpisan je ugovor o nabavci i dodatnih 10 tramvaja čiji se početak isporuke očekuje krajem sljedeće godine.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.